Partim del reconeixement que l'objectiu de les cures pal·liatives va més enllà del necessari control de símptomes. Aspira a promoure l'òptima qualitat de vida i a facilitar la possibilitat de sanació del pacient, entesa com el canvi que permet l'experiència de recuperar la seva integritat i plenitud com a persona.
La profunditat i qualitat de les vivències que acompanyen el procés del que s’ha vingut a anomenar "el Final de la Vida", han de ser vistes com una possible oportunitat de descobrir o enfortir els recursos de la persona, que li permetin el tancament de la seva biografia amb dignitat, coratge i confiança.
La persona, dotada de consciència en evolució, en la seva naturalesa essencial és profundament espiritual. D'aquesta naturalesa que li conforma, i que aspira a la integritat i plenitud, sorgeix l'inesgotable anhel de dotar la vida de sentit, de trobar harmonia en les relacions amb els altres i de transcendència.
Els professionals que acompanyem a pacients al final de la seva vida i als seus familiars, valoren que la dimensió espiritual costa de valorar i acompanyar per manca de formació específica. Refereixen que tenen dificultats per detectar les necessitats espirituals o només es relaciona aquesta dimensió amb la religiositat de la persona.
Davant de la necessitat i les ganes dels professionals de desenvolupar una atenció més integral, que contempli l'atenció al sofriment i a les necessitats i recursos espirituals dels pacients i els seus familiars, volem realitzar la proposta de treball del grup de treball d’espiritualitat de la societat catalano-balear de cures pal.liatives.
LA MISSIÓ:
Promoure entre pacients, familiars i professionals l'oportunitat de transformar el procés de morir en una experiència compartida de creixement personal i de presa de consciència dels nostres recursos i necessitats espirituals. Un grup de treball (GT) de la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives (SCBCP) que vol impulsar l’espiritualitat en la clínica.
LA VISIÓ:
Generar coneixement, crear condicions i promoure que els professionals de cures pal·liatives interessats, adquireixin nivells de comprensió, compassió, competència i compromís, que els permetin ajudar a transformar i transcendir l'experiència de sofriment al final de la vida.
Professionals de les diferents disciplines que aborden l’atenció integral a pacients i familiars al final de la vida dels diferents dispositius: hospitalari, domiciliari, socio-sanitari, residencial. Que estiguin motivats per desenvolupar una atenció més integral, que contempli l'atenció al sofriment i a les necessitats i recursos espirituals dels pacients i els seus familiars.
El grup de treball tindrà vinculació amb el grup de treball de la SECPAL (GES) per promoure un treball en xarxa.
Grup promotor:
Els principals objectius del GT d’espiritualitat són:
...